Fot. Bartlomiej Barczyk / Agencja Wyborcza.pl
Wiosenna zupa z mięsa i mleka
Kazachstan to kraj, w którym razem żyją ludzie 130 różnych narodowości, wyznający różne religie. Wielkanoc świętują jedynie chrześcijanie, ale wszystkich Kazachów jednoczy inne wiosenne święto, przypadające 22 marca, w dniu równonocy wiosennej - Nauryz, zwane też kazachskim Nowym Rokiem. To jedno z najstarszych świąt na świecie, a jego tradycja sięga 5 tys. lat i przywędrowała z krajów arabskich.
- Wraz z wiosną przyroda budzi się do życia i wszystko zaczyna się od nowa. Z tej okazji gotujemy zupę Nauryz-kozie z siedmiu składników, bo siedem to liczba magiczna - mówi Zauresh Kipshakbayeva z Kazachstan.
W zupie musi znaleźć się mięso (różne gatunki, ale przede wszystkim konina), zboże (ryż, pszenica i inne ziarna), mleko (krowie, kozie, słodkie, zsiadłe), woda, sól, olej i mąka. ? Jak wiele naszych tradycyjnych potraw i ta ma specyficzny smak, ale zapewniam, da się zjeść ? śmieje się Zauresh.
Wszystkie komentarze