Ciasto igloo
Autorstwa Marty są też marcepanowe pingwinki, foka i niedźwiedź polarny, zdobiące ciasto igloo, które upiekła mama. - Jego podstawa to dwa biszkopty w różnych rozmiarach, które koniecznie trzeba upiec dzień przed podaniem, inaczej nie będzie można ich równo przekroić. Krem jest prosty, niezbyt słodki, zrobiony na bazie serka mascarpone. Moje igloo było przełożone dżemem malinowym, ale można użyć innego, byle był lekko kwaskowaty - mówi Beata.
Przepis:
Biszkopt 1 (tortownica o średnicy 25 cm):
18 dkg mąki krupczatki
18 dkg cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodać cukier, żółtka, mąkę i proszek. Piec około 30 minut, w temperaturze 175 stopni Celsjusza
Biszkopt 2 (tortownica o średnicy 20 cm)
10 dkg mąki krupczatki
10 dkg cukru
4 jajka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Upiec biszkopt jak wyżej. Ciasta pozostawić do następnego dnia. Każde przekroić na trzy blaty.
Krem
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
20 dkg cukru pudru
2 śmietan-fixy
sok z jednej cytryny
Dodatkowo:
dżem malinowy
białe pianki marschmallows
marcepan
barwniki spożywcze
Mascarpone ubić na gładką masę z cukrem i sokiem z cytryny. Śmietanę ubić ze śmietanfixami. Delikatnie wymieszać z serkiem. 1/3 kremu odłożyć do dekoracji.
Najpierw ułożyć na podstawce jeden blat większego biszkoptu, posmarować dżemem, a następnie trzema łyżkami kremu. Następnie postępować według kolejności: biszkopt, krem, biszkopt, krem, mały biszkopt, dżem, krem, biszkopt itd. Za pomocą pozostałego kremu uformować ciasto na kształt igloo, z pianek marschmallows zrobić drzwi. Nożem narysować na cieście wzór brył lodowych. Ciasto wstawić do lodówki na minimum trzy godziny.
Z marcepanu zabarwionego na dowolne kolory zrobić pingwinki i inne figurki. Wyjąć ciasto tuż przed podaniem i dokończyć dekorację. Z pianek połączonych kremem zrobić lodowe skały, ułożyć na nich pingwiny.
Wszystkie komentarze