Jak lato minyło, to downi wszyscy brali sie do roboty. Trza było wyporzondzić (wysprzątać) grodza (drewniana przegroda w piwnicy) na kartofle, kere nojprzod noleżało wykopać, połowijać papiorami ponki (jabłka) i wyparzić faska (beczułka) na kapusta. Bo krałze (słoiki) z kompotym już downo były fertich (gotowe).

Kiszynie kapusty to była cołko ceremonio i kożdy mioł cosik do roboty. Przodzi noleżało wszysko przirychtować (przyszykować). Jak familio była mało, stykło (wystarczyło) wyparzić drzewiano faska (mała beczułka, ale "fasnońć" znaczy też ugryźć albo ukraść), a jak wielgo, to srogo becka. Potym zebrać z pola abo kupić bioło kapusta, bo ino tako sie kisiyło. Ani blaukrałt (czerwona, modra kapusta), ani welszkrałt (włoska kapusta) sie niy nadowały. A w kapuście szło znolyź roztomajte rzecy, niy ino (tylko) dzieci. W 1905 r. Zeflik Kosz z Chropaczowa znod w jedny gowce zygarek. Straciył (zgubił) go jego łojciec, jak robiył w polu w 1898 r. A co nojciekawsze, jak sie go naciongło (nakręciło), dobrze chodziył.

Downi dzieci czimało sie sztryng

Kapusta łokrowało sie z wiyrchnich liści i gowy przekrowało (przecinało) na poł. Potym rychtowało sie sol z kminkym ("kminić" to też kłamać, cyganić) i co nojważniyjsze, hebel (strug) do kronżanio (szatkowania) kapusty. Kładło sie go na stołkach (krzesłach), a pod spodkym leżała wanna, do kery ta pokronżano kapusta spadowała. Ale coby hebel był łostry, trza go było przodzi nabrusić (naostrzyć). Sużył do tego brusek (ostrzałka z kamienia, rodzaj szlifierki). Brusiyło sie kosy, siyrpy, noże i nożycki, ale tyż brzitwy, kerymi sie chopy kedyś golyły, bo ani żiletkow, a tym barzi razjyraparatow (maszynek do golenia) niy znali. Zawdy przed golyniym brzitwa trza było jeszcze wypolerować, coby niy zaruściała (zardzewiała) i coby sie miechtała (świeciła). Sużył do tego skorzany, powieszony za kopla (klamra) posek. Trza go było chycić, naszpanować (naciągnąć) i trić (trzeć) ło niego brzitwa. Ale tyn posek to był postrach wszyskich bajtlow, bo jak fater (ojciec) syjmowoł (zdejmował) go z hoka, mieli łoni pełne galoty strachu, bo wiedzieli, że zaroz zbierom lyjty (też "szmary" - lanie). Coby prziwołać najduchow (niegrzeczne dzieci) do porzondku, stykło, co łojciec ino na tyn posek wejrzoł. Bo downi dzieci czimało sie sztryng (surowo, w dyscyplinie).

Bruszynie pokozało sie w Ksiyndze hynrykowski spisany po łacinie w 1268 r., kaj było piyrsze zdanie po polsku: "Daj, ać ja pobruszę, a ty poczywaj" - Daj, niech ja pomielę, a ty odpoczywaj. Te bruszynie jako ostrzenie zachowały Ślonzoki do teroz. Nikerzi nawet z tego bruszynio żyli. Noprzod godali na takich drociorze, bo chodziyli po chałpach i drotowali poczaskane (potłuczone) gliniane gorki, klotki na ptoki abo drociane bigle (wieszaki). Potym przeciepli (przerzucili) sie na lyjtowanie (lutowanie) gorkow jak ś nich łodpadła glyjta (emalia) i bruszynie. Musieli pewnikym mieć lyjtkolba (lutownica), cyna i szmyrgelpapior (papier ścierny). Pamiyntom, jak darli sie (krzyczeli) pod łoknami wniebogłosy: Gorki lyjtuja, noże brusza. W 1938 r. założył se taki gyszeft (interes) jedyn bezrobotny ślusorz z Jonowa. Mioł trzikołowiec z dachym łod ciynżarowki, a driny (w środku) był werkcojg (narzędzia).

Kapusta trza było co pora dni przeżgać

Jak już wszysko było pokronżane, trza było ta kapusta podeptać. Zawdy robiył to łojciec abo nojstarszy synek. Przodzi musioł umyć, a potym w kiblu (też "ajmer" - wiadro) z gorkom wodom wymocyć nogi. Jak sie wciepło piyrszo szichta (część, partia) kapusty do becki, taki borok właziył do środka i deptoł, coby wyciś ś ni jak nojwiyncy zoftu (soku). Po kożdy szichcie dokłodało sie pora ponkow, suło (sypało) sol i kminek, a na boki dowało sie pora cołkich gowkow na gołombki. Tyn, co deptoł, mioł potym przez pora dni łopszczypane (spierzchnięte, czerwone) nogi i musioł je szmarować. Na wiyrch becki kładło sie desecki i berga (też "bergowa" - ciężki kamień). Kapusta trza było co pora dni przeżgać (robić w niej dziury), coby uleciały gaze, bo mogła być łod nich gorzko. Na zoft z kapusty godało sie kwaśnica, kero bajtle piyły skuli witaminow, a chopy jak mieli brant (pragnienie, kaca). Kwaśnica jak trocha postoła w ciepłym, niyzbyt gryfnie woniało (pachniało) w cołki chałpie. Przekonoł sie ło tym ujek, co przijechoł na byzuch (odwiedziny) z Niymcow. Niy był tukej (tutaj) łod wojny i se spominoł mode lata. Jak wloz do pywnicy i zoboczył becka z kapustom, wypiył naroz liter kwaśnice. Dostoł potym taki laksyry (biegunki), co za jedny dziyń zużył cołko sralno taśma (papier toaletowy) co se z tych Niymcow prziwioz. Ale nicego go to niy naucyło, bo jak jechoł nazod (z powrotem), kozoł se do flaszkow ty kwaśnice naloć. Kej go łobszukiwali na granicy i musioł te flachy połotwiyrać, to sie zaroz z jedny szluknył (łyknął). Wtynczos buchło łokropnym smrodym. Wszyskym sie zdowało, że wiezie jakoś zalc-zojra (kwas solny) i zawołali wojokow (żołnierzy). I tak ślonsko kwaśnica postawiyła na nogi niymiecko armio.

Monika Tutak-Goll poleca
Czytaj teraz
Więcej
    Komentarze