Dzień i Noc to nowa restauracja, która powstała w przy ul. Warszawskiej w miejscu dawnej Kryształowej. Szefem kuchni został Marcin Czubak znany z popularnego polsatowskiego programu Top Chef. Lokal będzie można odwiedzać od piątku.
Kryształowa była jednym z najstarszych lokali w Katowicach. Zaczynała jako kawiarnia Liborius Otto w 1905 roku. Przez ponad sto lat kilka razy zmieniała nazwę i właścicieli. W końcu w 2009 roku została zamknięta i stała pusta do 2012 roku, gdy lokal zaczęła firmować Magda Gessler. Kawiarnia przeszła całkowitą metamorfozę. Nowa Kryształowa w niczym nie przypominała już miejsca z drewnianą boazerią, w którym można się było napić kawy parzonej w szklance.
Po dwóch latach właściciele rozstali się ze znaną restauratorką i związali z Marią Ożgą. Teraz w tym miejscu powstała restauracja o nazwie Dzień i Noc. Szefem kuchni został Marcin Czubak znany z popularnego polsatowskiego programu Top Chef.
- Na pewno jest to wyzwanie, ale mamy własną koncepcję i chcemy ożywić to kultowe miejsce. Nazwę Dzień i noc wybraliśmy dlatego, że lokal otwarty będzie od rana. Zaczniemy międzynarodowymi śniadaniami, potem będziemy serwować lunche oraz kolacje. Chcemy żeby to miejsce tętniło życiem niemal przez całą dobę - mówi Marcin Czubak.
W lokalu dostępne będzie piwo Pilsner Urquell, przywożone prosto z Czech i lane z tak zwanego tanka.
Nowa restauracja zostanie otwarta w piątek 5 stycznia.
Wszystkie komentarze