Kulki mocy, roladki z bakłażana i zupa wiśniowa - wszystkich tych pyszności można było skosztować na premierze książki "JedzONKO 2" wydanej przez Fundację Iskierka. To już drugi tom poradnika kulinarnego dla chorych dzieci i ich rodziców.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

– W czasie leczenia raz dziecko ma niezwykły apetyt, a potem, z powodu leków i nudności, w ogóle nie chce jeść. Tymczasem jedzenie jest bardzo ważne. Pomaga w leczeniu – mówi Katarzyna Stankow, autorka przepisów zawartych w książce „JedzONKO2”. To choroba córki, czteroletniej Agatki, skłoniła ją do tego, by zmieniła zawód. – Z wykształcenia jestem pedagogiem. Pracowałam jako doradca zawodowy, ale choroba dziecka zmieniła wszystko. Zostałam dietetyczką – mówi.

Agatka miała ostrą białaczkę limfoblastyczną. Pani Katarzyna była z nią w szpitalu niemal przez cały czas, wtedy na dobre zajęła się gotowaniem dla chorych.

– Jedzenie szpitalne jest zazwyczaj niesmaczne. A przecież zrobić dziecku pyszny koktajl czy omlet na słodko to nie żadna filozofia, nie zajmuje to także dużo czasu – mówi Katarzyna Stankow.

Na premierze książki w katowickiej „Pracowni Smaku” Jolanty Kleser do gotowania według przepisów z „JedzONKA” przystąpiło pięć drużyn.

Grupy według kolorów

Czerwona, z udziałem dyrektora Teatru KOREZ Mirosława Neinerta, gotowała zupę z czereśni. Drużyna biała, w której był Zenon Nowak, prezes śląskiego oddziału Polska Presse, przyrządziła przepyszne kokosowe kulki. Marek Wilk, wydawca „Gazety Wyborczej” w Katowicach, był w grupie żółtej i piekł brzoskwinie pod kruszonką. Grupa zielona z redaktorem naczelnym „Dziennika Zachodniego” Markiem Twarogiem ugotowała zupę-krem z cukinii, a drużyna fioletowa z Dariuszem Kortko, naczelnym katowickiej „Wyborczej” w składzie, upiekła bakłażanowe roladki.

– Cieszy nas powodzenie książek. Już w styczniu wydamy kolejne „JedzONKO”, tym razem z przepisami specjalnie dla dzieci po przeszczepie szpiku – zapowiada Jolanta Czernicka-Siwecka, prezeska Fundacji Iskierka.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi 
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Więcej na ten temat
Komentarze
Zaloguj się
Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem