Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Prof. Lampe pochodzi z Bielska-Białej. W czasach licealnych m.in. z Jerzym Stuhrem urządzał rajdy po górach. W wolnych chwilach jest alpinistą, fotografem i uchodzi za świetnego gawędziarza. Jest jednym z najlepszych w Polsce specjalistów od leczenia przewodu pokarmowego. 

W książce „Dobry zawód”, którą napisali Dariusz Kortko i Krystyna Bochenek, przyznał się, że nie chciał być lekarzem. – Bałem się tego potężnego gmachu wiedzy, jaką wówczas jawiła mi się medycyna. Myślałem raczej o biologii albo o stomatologii. Ale matuś mi kazała iść na medycynę, to poszedłem. Okazało się, że ten gmach wiedzy wcale nie jest taki przerażający – wspominał prof. Lampe.

Przez ponad 20 lat był szefem Katedry i Kliniki Chirurgii Przewodu Pokarmowego w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym im. prof. Kornela Gibińskiego w Katowicach.

– Im jestem starszy, tym częściej myślę o pacjencie tak, jakby był członkiem mojej rodziny. W młodzieńczych latach, kiedy miałem wieczorem spotkanie, nie zawsze byłem myślami w sali operacyjnej – wyznał Magdalenie Żakowskiej w wydanej ostatnio książce „Rak trzustki, czyli jak wygrać z cichym zabójcą”. – Dziś jestem znacznie uważniejszy. Człowiek staje się na starość nadwrażliwy – podkreślił.

Spotkanie z prof. Lampe poprowadzi Krystyna Mitręga, wstęp wolny.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.