Czechy to świetne miejsce na zimowy urlop nie tylko dla narciarzy i snowboardzistów. Tutaj naprawdę nie sposób się nudzić.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Czechy to kraina zabytków, smacznej kuchni i wybornego wina. Oto kilka naszych pomysłów na to, co można tutaj robić zimą oprócz uprawiania białego szaleństwa.

Malownicze miasta i miasteczka

Będąc w Czechach koniecznie trzeba odwiedzić któreś z klimatycznych, zabytkowych miast. Oczywiście, największym zainteresowaniem turystów cieszy się Praga, ale nie tylko ona jest warta odwiedzenia. Odwiedzając Wysoczyznę i Czechy Południowe koniecznie trzeba zajrzeć do Czeskiego Krumlova, są osoby, które uważają, że to najpiękniejsze miasto Europy. Dzięki unikatowemu średniowiecznemu układowi miasto zostało wpisane na listę UNESCO. Kusi romantycznymi wąskimi uliczkami, bogato zdobionymi fasadami mieszczańskich domów, barokowym teatrem, tradycyjnymi sklepikami rzemieślników, gospodami i imprezami kulturalnymi.

Czeski Krumlow
Czeski Krumlow  Fot. Lukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl

Jesioniki i ich najwyższy szczyt Pradziad są świetne znane narciarzom. Ale Morawy Środkowe, na terenie których się znajdują te góry to także zabytkowy Ołomuniec, miasto z ponadtysiącletnią historią. Rynek w Ołomuńcu z zabytkowymi kamienicami, fontannami i kolumną Najświętszej Trójcy należy do najpiękniejszych na świecie. Kilka kilometrów od Ołomuńca jest Svatý Kopeccek, barokowa perła Moraw Środkowych. Należy do najsłynniejszych czeskich miejsc pielgrzymkowych, a monumentalny kościół Nawiedzenia NMP z XVII wieku góruje nad okolicą.

Ciekawe muzea

Miłośnicy przemysłowych klimatów powinni także odwiedzić miejscowość Koprivnice z Muzeum Tatry, w którym są m.in. luksusowe limuzyny z lat 30. XX w.

Niezwykły jest kompleks huty Dolne Vitkovice w Ostrawie. To powstały jeszcze w połowie XIX w. teren przemysłowy, po którym dziś zostały monumentalne dawne kopalnie, hangary i pozostałości linii produkcyjnej. Cały teren jest wpisany na listę Europejskiego Dziedzictwa Kulturowego. Jedną z atrakcji jest trasa turystyczna pokazująca krok po kroku, w jaki sposób we wnętrzu pieca powstawała surówka żelaza. Wyciągiem, którym dawniej transportowano surowce, dziś można wyjechać na szczyt 80-metrowego pieca. Czekają tam taras widokowy i kawiarnia.

Warto zwiedzić Skansen Wołoski w Rožnovie pod Radhoštem na Morawach Wschodnich, w którym niemal w każdy weekend odbywają się imprezy folklorystyczne, jarmarki,  prezentowane są dawne zwyczaje świąteczne i rzemiosła.

Rožnov pod Radhoštem leży w sercu Beskidu Morawskiego, u podnóża góry Radhošt. Muzeum Wołoskie, najstarsze w swoim rodzaju w Europie Środkowej, należy do najatrakcyjniejszych zabytków sztuki ludowej.

Dzikie zwierzęta na wyciągnięcie ręki

Czeskie ogrody zoologiczne są czynne także zimą. W pięknie położonym zoo w Ostrawie zobaczyć można ponad 60 gatunków ssaków. Dumą zoo jest pawilon słoni otwarty w listopadzie 2004 roku, zamieszkuje go grupa słoni indyjskich. To tutaj mieszka pierwsze słoniątko, które urodziło się w Czechach. Część pawilonu została zamieniona na fragment deszczowego lasu, w którym w naturze żyją słonie indyjskie, zobaczyć tutaj można także inne zwierzęta typowe dla tego ekosystemu, takie jak żółw ciernisty, agama błotna, różne gatunki ptaków.

Bardzo ciekawe jest także zoo Zlín. Czekaj tam: ponad 200 gatunków zwierząt z czterech kontynentów, pałac Lešná, prawdziwa kawa etiopska i wyborne czekoladowe pralinki.

Kraina wina

Czechy kojarzą się Polakom przede wszystkim z piwem, ale to także kraina wybornego wina. Nie bez powodu Morawy Południowe nazywane są krainą winnic. Warto zobaczyć Kromereíž, ciekawe miasto, w którym arcybiskupi oraz biskupi ołomunieccy wybudowali swoją letnią rezydencję. Koniecznie zwiedzić trzeba barokowy pałac z imponującą kolekcją starych obrazów. To tutaj zobaczyć można obraz "Apollo i Marsjasz", jedno z najsłynniejszych dzieł Tycjana. Zwiedzanie pałacowych piwnic połączone jest z degustacją win mszalnych, które produkuje się tutaj od ponad 700 lat, dojrzewają w zabytkowych beczkach.

Uherské Hradište to serce regionu winiarskiego Slovacko. Malowniczo położone miasto od wschodu otacza pasmo Białych Karpat, a od zachodu szczyty Chribów. Z win słyną także inne miasteczka Moraw Południowych. Ulokowane przy granicy czesko-austriackiej miasto Valtice nazywane jest stolicą wina.

ROMAN JOCHER

Smaczna kuchnia

Podczas wizyty w Czechach koniecznie trzeba spróbować żółtego, panierowanego sera. To czeski specjał, podawany jest z frytkami i sosem tatarskim. Innym daniem, którego w Czechach koniecznie trzeba spróbować, jest knedel z gulaszem. Na przystawkę warto zamówić utopence, czyli marynowane serdelki, albo marynowany w oliwie z ziołami pleśniowy ser hermelin. Bardzo smacznym daniem jest także morawsky wrabec - podawane z knedlikiem danie m.in. z mięsa, kapusty i cebuli.

Wyjazd na narty może być też okazją do odkrywania przysmaków regionalnej kuchni Moraw Północnych i Śląska. Spróbować trzeba placków ziemniaczanych z okolic Jablunkovska pieczonych na blasze. Amatorzy słodyczy powinni odwiedzić malownicze miasteczko Sztramberk, zwane Morawskim Betlejem. Spróbować trzeba tam miejscowego przysmaku – sztramberskich uszu, czyli smacznych korzennych ciasteczek. We Frydku-Mistku można natomiast zwiedzić zakład produkujący Marlenki, miodowe torciki wypiekane według tradycyjnego armeńskiego przepisu.

Wiele ciekawych informacji o Czechach można znaleźć na stronie www.czechtourism.com

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem