W konkursie chodziło o to, aby stworzyć samowystarczalny budynek mieszkalny, który pełniłby funkcję miasta w mieście. Praca studentów Politechniki Śląskiej znalazła się w czwórce najlepszych projektów konkursu „La Ville Vertical”.

Ponad sto metrów w centrum Katowic

Studentom zależało na stworzeniu takiego miejsca w centrum Katowic, gdzie ludzie mogliby żyć jak na przedmieściach i korzystać z dobrodziejstw zieleni. Stąd też m.in. pomysł, żeby na dachu wieżowca stworzyć ogród dostępny dla wszystkich mieszkańców. W podziemiach budynku znajdowałby się parking dla rowerów.

– Zaprojektowaliśmy ponadstumetrowy budynek na działce w centrum Katowic, tuż obok dworca kolejowego. Miasto jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych w Polsce. Chodziło nam o stworzenie budynku, który nie tylko będzie nieszkodliwy dla środowiska, ale także będzie pełnił funkcję „oczyszczacza powietrza” - mówi Natalia Tadla.

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej